Zaaien

Voor meer informatie over het voorbereidende werk kijk dan bij grondverzet.

Maïs: Wij maken bij het zaaien van maïs gebruik van een Väderstad maïszaaimachine en een Amazone maïszaaimachine. Tijdens het zaaien kunnen er diverse soorten meststoffen worden aangewend zodat het zaadje bij het kiemen direct de juiste hoeveelheid meststoffen kan opnemen. De Amazone zaaimachine werkt op 75cm, met deze zaaimachine kunnen o.a. vloeibare kunstmest of korrelkunstmest of granulaat meststof toegevoegd worden.

Strokenmaïs: Voor de maïs op stroken wordt de Väderstad maïszaaimachine gebruikt in combinatie met de BCW strokenfrees. Na het (stroken)bemesten, frezen en zaaien we in één werkgang. De strokenfrees freest strookjes van 10 cm waarna de maïszaaimachine gelijk het maïs zaait en een granulaat meststof bijvoegt. Dit heeft als voordeel dat je bij het oogsten op onbewerkte grond rijd en dus meer draagvlak en weinig tot geen insporing hebt. (Zie ook Strokenbemesten en maisoogst)

Het bedrijf kan indien u dat wenst ook het maïszaad en de kunstmest leveren.

Gras, graan en erwten: Voor het zaaien van gras, graan, erwten e.d. hebben we beschikking over een Accord zaaimachine met 36 zaaipijpen en een werkbreedte van 3 meter. Een rotorkopeg met verkruimelrol zorgt ervoor dat er een ideaal zaaibed ontstaat. Achterop de zaaimachine bevindt zich een eg die ervoor zorgt dat het land mooi vlak komt te liggen. (Zie ook Oogsten)

Tevens hebben de beschikking over een Rau pennenfrees met opgebouwde Accord zaaimachine die volvelds zaait. Deze machine is ook 3 meter breed. Deze machine freest de zode in een keer kapot en zaait dan gelijk weer gras in. Dit is een geschikte machine als uw grasland wel mooi ligt, maar wanneer er slechte grassen in voorkomen. De oude zode wordt door onze veldspuit eerst vernietigd.

Doorzaaien: Ook hebben we nog een Vredo dubbele doorzaai machine met een rij afstand van 5 cm. Deze machine word vaak in het voorjaar gebruikt wanneer de zode open is en er best wat gras bij kan. Ook gebruiken we deze machine om sportvelden mee door te zaaien.

Daarnaast hebben we voor het doorzaaien ook nog een 6 meter brede Gütler wiedeg met opgebouwde zaaimachine en prismarol tot onze beschikking. De prismarol drukt meteen na het zaaien het graszaad goed aan. Deze rollen hebben als voordeel dat ze minder aankoeken, waardoor je al vroeg in het voorjaar kunt beginnen met doorzaaien en dat heeft weer als voordeel dat het zaad beter kan kiemen door meer vocht.

Het bedrijf kan de klanten alle soorten zaad leveren.