Oogsten

Voor het oogsten kunt u bij ons terecht voor de grasoogst maar ook voor de maïs- en gps oogst staan wij tot uw beschikking.

Grasoogst

Hieronder vind u alle werkzaamheden die wij voor u kunnen uitvoeren met betrekking tot de grasoogst, dit loopt uiteen van het maaien tot en met het opruimen van de gemaakte rollen.                                           

Maaien

Om het gras bij u te maaien hebben wij de beschikking over een Claas Disco tripple maaier. De maaiers zijn voorzien van een kneusinrichting en over een breed spreid installatie.

Wiersen

Om het gewas snel en schoon bij elkaar te harken hebben we een Claas zwadhark die een werkbreedte heeft van 8,5 tot 10 meter.                     Ook hebben we een Claas 4 elements wiersmachine met een werkbreedte van 12,5 meter, hierdoor kunnen we meer gras in één keer op één wiers leggen. Wat weer ritten uit spaart van de wiersmachine zelf maar ook voor de hakselaar en silagewagens, dit zorgt voor minder rijsporen in het land.

Grashakselen

Dit doen wij met een Claas 940 hakselaar in combinatie met grote silagewagens op brede 80 cm banden met gedwongen besturing en een 15 ton shovel op de kuil met Mammut kuilverdeler. Deze manier van kuilen geeft een hoge capaciteit en uitstekend ruwvoer.

Opraapwagen

 Ook kunt u ervoor kiezen om in te kuilen met de opraapwagen. We hebben daarvoor 2 Pottinger Jumbo opraapwagens ter beschikking. Hierbij wordt er aangereden met een zware trekker met kuilverdeler of met een grasvork. Ook kan de boer ervoor kiezen om zelf de kuil aan te rijden.

Op zowel de hakselaar als de opraapwagens is er de mogelijkheid om toevoegmiddelen toe te voegen. Dit kan in granulaat en in vloeibare vorm. Wij kunnen indien u dat wenst ook de toevoegmiddelen leveren.

Balenpersen

Ook hebben we nog de beschikking over twee Claas ronde balen persen met uitstekend snijwerk en zeer hoge persdichtheid, wat resulteert in perfecte balen. Deze persen zijn uitgerust met foliebinding. De folie zit hierbij strak om de baal heen en de hoeken van de baal worden met 4 cm oversteek op de vlakke kant met folie bedekt. Maar mocht u liever gebruik willen maken van netbinding dan kan dit ook nog.

Indien gewenst kunnen we er ook voor zorgen dat de balen bij u thuis aan de bult worden gezet. Dit gebeurt met een trekker/ midishovel met balenklem plus twee balenwagens die op brede banden staan.

Hooipersen

Naast de twee ronde balen persen hebben wij ook nog een New Holland kleine pakjes pers. Waarmee wij mooie kleine (hooi)pakjes voor u kunnen persen.

GPS (gehele plant silage) oogst

Hakselen

Voor de oogst van gps kunnen we u van dienst zijn met een speciaal gps maaivoorzetstuk. Dit maait de gps over een breedte van 5 meter en voert gelijk de hakselaar in. Op deze manier treden er geen verliezen op en het gewas komt schoon in de kuil.

Maïs oogst

Hakselen

Bij het oogsten van de maïs gebruiken we onze Claas Orbis 8 rijige maïsbek met een werkbreedte van 6 meter. Dit zijn 8 rijen op een zaaiafstand van 75 cm en 12 rijen op een zaaiafstand van 50 cm. Ook dit alles wordt naar de boerderij gebracht met onze silagewagens en eventueel op grotere afstand in combinatie met onze Pottinger Jumbo’s. Hierna wordt alles weer goed aangereden door onze shovel.

MKS (maïskolvenschroot) hakselen

Ook een mogelijkheid van het oogsten van de maïs is het maïskolvenschroot of maïskolvensilage hakselen. Hierbij word de maïsbek vervangen door een kolvenplukker.  De kolvenplukker plukt de kolf samen met de schutbladeren uit de plant en deze word dan gehakseld. Dit alles wordt ook met onze silagewagens, en eventueel Pottinger Jumbo’s, naar de boerderij gebracht waar het word ingereden door onze shovel.

Deze manier van maïs hakselen is interessant als u voldoende ruwvoer hebt. Door alleen de kolven te oogsten haalt u hoogwaardig voer van eigen land, waar u een deel van uw krachtvoer mee kunt vervangen, en het materiaal dan op het land achterblijft levert weer veel organische stof op voor het land.

De toevoegmiddelen voor de maïs kunnen wij ook voor u regelen.

Alles schoon

Veegmachine

Om de wegen tijdens het oogsten moddervrij (schoon) te maken en houden beschikken wij over een veegmachine voor achter de trekker. Deze kan ook gebruikt worden om een erf of kavelpad schoon te vegen. Of om uw sleufsilo schoon te maken voordat de nieuwe oogst er in komt.